Inleiding

“Geneest deze decubituswond onder deze behandeling wel of niet?”

“Geneest deze decubituswond onder deze behandeling wel of niet?”

Dat is regelmatig de vraag zowel voor de behandelaar als voor de patiënt. Vastleggen van de grootte van de wond met een foto met een liniaaltje langs de wond of een 3-dimensionale foto voldoet vaak niet omdat ¾ van de decubituswonden een ondermijning van de wondranden heeft en bij ¼ is de ondermijning zelfs groter dan de lengte of de breedte van de wond*. 

Hierom is het systeem ontwikkeld om wonden te meten, te registreren en de genezing te voorspellen met behulp van de DECU-STICK. De DECU-STICK is een steriel wattenstokje waarmee niet alleen de lengte, breedte en diepte maar ook de  ondermijning van een wond gemeten kunnen worden.

Voor het meten kan men wonden onderscheiden in oppervlaktewonden, kraterwonden en ondermijnde wonden. **)

 

Er bestaan DECU-STICK’s met een centimeterverdeling op de verpakking maar men kan ook een gewoon steriel wattenstokje en een liniaaltje gebruiken.

Door gebruik te maken van het wondbehandelingsregistratieformulier, dat gratis te downloaden is van deze website, krijgt men in één oog op slag een beeld of de wond kleiner wordt of niet. Op dit formulier kan men per week ook de gebruikte behandeling aangeven.

Meestal kan men na 4 metingen al met meer dan 95% betrouwbaarheid voorspellen of deze wond onder deze behandeling zal sluiten en zo ja wanneer. *)

De DECU-STICK biedt een snelle, betrouwbare, eenvoudige en goedkope methode voor wondmeting, registratie en voorspellen van de genezing. De methode kan zowel klinisch, poliklinisch als thuis toegepast worden en is zo eenvoudig dat deze niet alleen door artsen of verpleegkundigen maar zo nodig ook door huisgenoten van de patiënt, zonder medische of verpleegkundige opleiding, betrouwbaar gebruikt kan worden.

* zie OVER DECU-STICK ref. 6. ** zie OVER DECU-STICK ref.4

  • CPlogo Gray RGB 300
  • Wellspect HealthCare
  • Medtronic
  • Hollister
  • Bioness